Wat is het verschil tussen een gespoten purschuim, een spuitbus met purschuim en purschuimgel?

Het gaat in alle gevallen om polyurethaanhardschuim, maar het verschil zit in de verwerking. purschuimgel voor spouwmuurisolatie en verpakt purschuim uit een spuitbus vormen bij verwerking een gelei. Als deze gelei uithardt, moet huidcontact worden voorkomen. Bij gespoten purschuim wordt het materiaal verneveld op het oppervlak. Daarom is aanvullende bescherming nodig bij de verwerking.

Er zijn drie verschillende verpakkingsvormen voor purschuim:

  • 1-componenten schuim in aerosol;
  • 2-componenten schuim in aerosol en
  • 2-componenten schuim uit gescheiden bussen of vaten met een statische mixer.

Purschuim in een spuitbus is meestal een zogenoemde 1-componenten purschuim. Het polyol, de verharder en de additieven zitten voorgemengd in de bus in de juiste verhoudingen. Voor de applicatie wordt de bus geschud en worden de componenten gemengd waarbij het mengsel altijd correct van samenstelling is. De reactie ontstaat door contact met vocht uit de lucht en ondergrond en loopt relatief traag in vergelijking tot 2-componenten schuim.

Bij 2-componenten schuim in een spuitbus is de verharder als tweede component in een minibus gemonteerd in de spuitbus. Door de spuitbus te activeren worden de twee componenten in de bus door drukverschil en schudden gemengd. Het mengsel is hierbij altijd juist van verhouding. De reactie verloopt zonder invloed van luchtvochtigheid en vochtigheid van de ondergrond.

Bij 2-componenten schuim in gescheiden vaten of bussen wordt gebruik gemaakt van een pomp of druk in de vaten. De pompen voor de twee componenten zijn in de standaard machine uitvoering gekoppeld en hebben een vast en gelijk slagvolume waardoor de juiste mengverhouding (bij normale bevulling) wordt geborgd. Het schuim wordt via slangen of leidingen samengevoegd en hardt uit zodra het wordt aangebracht.

Ten slotte hanteert men in de volksmond ook wel de term purschuimgel. Dit is echter een term die in de branche niet wordt gebruikt. Men doelt hierbij op het materiaal dat bij spouwmuurisolatie wordt toegepast. Het bestaat uit een 2 componenten systeem dat onder hoge temperatuur en druk werkt. Componenten worden daarbij als vloeistof gelei aangebracht.