Wat is Polyurethaan?

Polyurethaan (PUR) is een twee-componenten-gespoten hardschuim dat bestaat uit de twee componenten; Polyol en isocyanaat. Dit is een CFK-vrij product en dus milieuvriendelijk. Het tast de ozonlaag niet aan. Zodra de twee componenten uit het spuitpistool komen, is dit binnen enkele seconden hard. Het polyurethaanschuim hecht zich aan vrijwel alle ondergronden zoals beton, steen, hout, kunststof en aluminium. Zelfs op moeilijk bereikbare plekken is het met PUR mogelijk om naadloos te isoleren. Polyurethaan is waterbestendig en dient tegelijkertijd als afdichting tegen weers- en temperatuursinvloeden.

PUR isolatie is een betaalbare en eenvoudige manier om te isoleren. PUR aangebracht in vloeibare vorm is het meest effectief. Het zorgt er namelijk voor dat alle kieren goed worden afgedicht. Het PUR dat door ons wordt gebruikt heeft een gesloten celstructuur, wat ervoor zorgt dat er geen vocht doorheen komt. 

Het PUR schuim dat wij gebruiken is gebaseerd op twee componenten. Zodra het schuim uit de machine komt, dan heeft de vermening al plaatsgevonden en treedt er een chemische reactie op. Deze reactie is afhankelijk van het soort schuim en de klus waar het schuim voor is bedoeld. 

Nadat uw woning is geisoleerd met PUR moet u meer aandacht besteden aan het ventileren van uw woning.

Lees hier meer over ventileren...

Kader:
PUR in Amerika, waarom niet in Nederland?

Het isoleren van nieuwbouwwoningen met PUR schuim is zeer populair in de Verenigde Staten. In ons land is dit niet het geval. De isolatie van nieuwbouwwoningen in Nederland wordt namelijk bijna altijd door aannemers, met weinig inspanning en kennis, ‘er even bij gedaan’. Er wordt veelal gebruik gemaakt van plaatmateriaal. Dit betekent dat er nooit naad- en kierloos geïsoleerd kan worden, wat niet goed is voor de woning. Isoleren op deze manier resulteert in woningen die onder andere bij een blowerdoortest (een methode voor het meten van de luchtdichtheid) niet aan de eisen voldoen.

Op het gebied van isolatie en energieprestatiewaarde gaat er een striktere regelgeving worden gehanteerd. Zo zal er in de toekomst alleen nog geïsoleerd mogen worden door ondernemingen die hun werkzaamheden laten verrichten door gecertificeerde werknemers.

Waarom PUR schuim?

Isoleren met PUR biedt vele voordelen. Het is verstandig om de isolatie van een nieuwe woning gelijk goed aan te pakken, zodat onnodige kosten in de toekomst kunnen worden vermeden. Dat betekent dat de kwaliteit van het isoleren met betrekking tot zowel het gebruikte materiaal als de apparatuur voor het aanbrengen van de isolatie erg belangrijk is. Ook moet de kennis van de monteurs van hoog niveau zijn. Het grootste voordeel van PUR is wel dat er een maximale luchtdichtheid en isolatiewaarde mee kan worden bereikt. Andere belangrijke voordelen:

  • Flinke besparing op energiekosten (tot wel 30%)
  • Naadloze afdichting
  • Uitstekende vochtregulatie (neemt geen vocht op en stoot water af)
  • Lange levensduur
  • Vermindering van geluidsoverdracht (of overlast)
  • Vermindering van vervuilende stoffen van buitenaf

Wilt u uw woning tegen de hoogste maatstaven laten isoleren? Schakel dan een specialist in. 
U kunt hier simpel een vrijblijvende offerte en adviesgesprek aanvragen.