Woning ventileren

Bewust ventileren in een goed geisoleerd huis

U hebt de berichtgeving op radio en televisie vast gevolgd. In veel huizen is de hoeveelheid fijnstof binnen, vele malen hoger dan buiten. Dit fijnstof verergert klachten aan luchtwegen als allergieën, astma, etc.

Doordat uw huis goed is geïsoleerd met pur, bent u de "natuurlijke ventilatie" door kieren en gaten kwijt. Dit klinkt als een groot nadeel van isoleren, maar is het niet. U zult gecontroleerd moeten ventileren. Dit betekent, dat u nu zelf bepaalt op welke plaatsen en welke tijden het mag "waaien" in uw woning, in tegenstelling tot de natuurlijke ventilatie waar u ook hinder van ondervindt tijdens de flink waaiende oostenwind bij -10 graden Celsius!

Gezonde ventilatie voor een gezond binnenklimaat.

Ventileren doet u m.b.v. ramen en ventilatieroosters en/of het aanbrengen van een mechanisch (balans-)ventilatiesysteem. Vuile lucht uit uw woning moet worden afgevoerd, om plaats te maken voor schone lucht.

Ook vochtige lucht is erg schadelijk voor uw gezondheid. Vochtige lucht leidt tot schimmelvorming. Dit treedt met name op in badkamer en keuken. Mechanische afzuiging met een afvoer naar buiten, zorgt ervoor dat het vocht snel kan worden afgevoerd. Zorg ervoor dat tijdens het douchen de afzuiging op de hoogste stand staat en denk tijdens het koken aan het afdekken van de pan met een deksel en om het aanzetten van de afzuigkap.