Lucht goed met pur

Purschuim zit overal: in matrassen, rond boilers en tussen muren. Dat is niet zonder risico, maar groot is dat niet.

Waar wordt purschuim voor gebruikt?

Purschuim wordt overal gebruikt. De zachte variant bijvoorbeeld in matrassen, kussens en stoelbekleding. De harde variant wordt als isolatiemateriaal gebruikt bij onder andere koelkasten, auto-onderdelen en rondom warmwaterboilers. Pur uit spuitbussen wordt gebruikt om naden te dichten. Purschuim is ook geliefd als vloer- en spouwmuurisolatie.

Hoe kan blootstelling aan de schadelijke producten zo veel mogelijk wordenvoorkomen?

Een vakman die de isolatie onder de begane grond aanbrengt, moet ervoor zorgen dat er voldoende ventilatie in de kruipruimte is voordat hij aan de klus begint. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van extra ventilatieroosters. Ook moet hij tijdens de werkzaamheden een afzuiginstallatie gebruiken die de vrijkomende gassen afvoert. Na het isoleren is goed ventileren het devies. In geval van een allergie voor bepaalde stoffen is het verstandig om minimaal tot twee uur na het aanbrengen van pur niet in de woning aanwezig te zijn.

Nee. Purschuim wordt in deze vorm al ruim dertig jaar jaarlijks in meer dan tienduizend Nederlandse huizen aangebracht. Problemen hebben zich in al die tijd slechts incidenteel voorgedaan. Er zijn dus geen redenen om aan te nemen dat purisolatie bij correcte en deskundige toepassing schadelijk is voor de gezondheid. Het mogelijke gezondheidsrisico zit 'm enkel in een verkeerde omgang met pur. Een probleem dat al langere tijd bekend is. Nationale en internationale brancheorganisaties onderzoeken inmiddels met TNO hoe problemen met het na-isoleren met pur kunnen worden voorkomen en verholpen.

Bron: www.eigenhuis.nl