Energiezuinige circulatiepomp voor de vloerverwarming.

Nadat u uw woning goed heeft geïsoleerd verdient de pomp van de vloerverwarming ook uw aandacht. Weet u wat uw circulatiepomp verbruikt? Circulatiepompen van een slechts een paar jaar oud zijn meestal niet echt energiezuinig.

Bij een goed geïsoleerd huis zal de vloerverwarming minder vaak volop draaien. Het nadeel van veel oude circulatiepompen is dat deze niet automatisch langzamer gaan draaien, in vele gevallen staat de circulatiepomp vaak het hele jaar door op stand 3.

De nieuwere energiezuinige circulatiepompen van Robot passen zich wel automatisch aan. Als voorbeeld gebruik ik mijn eigen situatie.1 jaar geleden gebruikte ik nog mijn oude circulatiepomp die meestal op stand III stond, en vaak werd vergeten om in de zomer terug te zetten op stand I.

Bij het meten zag ik dat de circulatiepomp in stand III zo'n 75 Watt p/u en in stand I zo'n 35 Watt p/u verbuikte. Ik heb daarom mijn circulatiepomp van 2003 vervangen door een Robot Grundfos Alpha2. Een wereld van verschil. Ik zag namelijk dat de Grundfos Alpha2 bij warmte vraag slechts draaide op 11 Watt, en als de vloerverwarming niet gebruikt wordt de Grundfos Alpha2 terug valt richting de 5 Watt.

Uit een eenvoudige berekening blijkt dat ik nu ongeveer 500 KiloWatt minder stroom per jaar gebruik.

 

Over de Robot pomp

Energiezuinige circulatiepomp voor de vloerverwarming.Robot verdelers voor vloerverwarmingen worden zeer veel toegepast en hebben een groot marktaandeel. In de Robot verdelers worden speciaal voor Robot geproduceerde Grundfos circulatiepompen toegepast. Bij de nieuwere verdelers gebruikt Robot hiervoor de Grundfos Alpha2 15-60 BP, een speciaal voor Robot aangepaste versie van de energiezuinige Grundfos Alpha2 15-60. Deze pomp is véél zuiniger dan de UPS 15-40 BP, UPS 15-50 BP of UPS 15-60 BP die Robot daarvoor altijd toepaste. Door de AutoAdapt functie in de Alpha2 kan de pomp tot wel 80% elektriciteit besparen ten opzichte van een oudere Grundfos UPS pomp. Als uw verdeler beschikt over een oude UPS 15-xx BP pomp dan kunt u die heel eenvoudig vervangen door de nieuwe Robot / Grundfos Alpha2 15-60 BP. Pomp uitschakelen, vloerverwaming afsluiten en eventueel aftappen, het middengedeelte van de pomp met de 4 inbus bouten losdraaien en verwijderen en de nieuwe pomp terugplaatsen. De meegeleverde speciale Grundfos stekker monteren aan de draad van de oude pomp en u kunt het systeem weer gewoon inbedrijfstellen. LET OP, wij leveren de originele Robot / Grundfos Alpha2 15-60 BP mèt de AutoAdapt functie waardoor hij zo zuinig is. Op internet circuleren ook aanbiedingen met de Alpha2 L 15-60 BP, dat is een goedkopere uitvoering van Grundfos zonder de AutoAdapt functie die niet door Robot wordt geleverd.

 

Meer info: http://www.groene-energiewinkel.nl