ThermoShield muurverf leidt tot een energiebesparing

ThermoShield muurverf leidt tot een energiebesparing

Op de vakbeurs Energie 2013 in Den Bosch spraken wij met Ron Willemse van Coateq. Coateq is exclusief importeur voor de Benelux van ThermoShield, een watergedragen klimaatverf. Deze klimaatverf blijkt over energiebesparende techniek te beschikken. Hierdoor was onze interesse gewekt.

Nu denkt u misschien "leuk, omdat duurzaamheid en besparen iets van de laatste tijd is komt er een dergelijk product op de markt". Nee, dat is zeker niet waar. Al sinds eind jaren tachtig, wordt ThermoShield ontwikkeld op basis van keramische technologie voor de woningmarkt. Na een lang en interessant gesprek te hebben gevoerd op de vakbeurs, hebben wij informatie van Coateq gekregen die wij hieronder op deze pagina voor u hebben geplaatst. Het eerste bericht is een persbericht van 25 oktober 2013 uit Haarlem:

Muurverf leidt tot een energiebesparing

Gemiddeld 20% energiebesparing door ThermoShield muurverf

Nieman Raadgevende Ingenieurs heeft in opdracht van Coateq een onderzoek gedaan naar de werking en het effect van de energiebesparende muurverf van ThermoShield. Het onderzoek richt zich op ThermoShield Exterieur (voor de buitengevel). Coateq is de Nederlandse distributeur van ThermoShield.

ThermoShield is een veelzijdige, hoogwaardige muurverf op waterbasis. De verf bestaat voor ca. 50% uit microscopisch kleine, vacuüm gezogen, keramische bolletjes. De overige bestanddelen zijn bindmiddelen, kleurpigmenten, activatoren en water. Door de samenstelling van de verf kan deze bijdragen aan de energiebesparing binnen een gebouw. Onlangs was ThermoShield één van de drie bedrijven die genomineerd waren voor de Spirit of Innovation Award, de prijs voor de meest energiebesparende innovatie van exposanten van vakbeurs Energie 2013.

Naar de werking van ThermoShield zijn inmiddels al diverse onderzoeken verricht. Hierbij werd er gekeken naar het effect en de werking van ThermoShield. In projecten waarbij ThermoShield als buitencoating is toegepast blijkt uit praktijkmetingen dat er een energiebesparing van 5% tot 40% (gemiddeld 20%) mogelijk is. Het energiebesparend effect van ThermoShield Exterieur kan verklaard worden door twee verschillende bouwfysische aspecten. Als eerste de vochtregulerende werking en als tweede de verlaging van de emissiecoëfficiënt.

Vochtregulerende werking.

Door de vochtregulerende eigenschappen van ThermoShield Exterieur daalt het vochtgehalte bij toepassing van ThermoShield Exterieur. ThermoShield transporteert overtollig vocht actief uit de gevel naar buiten waarbij de warmte binnen blijft. Bij een vochtbelasting van buitenaf is ThermoShield Exterieur waterdicht en juist zeer dampremmend. Dit is het verschil met traditionele muurverven of hydrofobeermiddelen die constante dampeigenschappen hebben.

Verlagen van emissiecoëfficiënt

Bij een parallelmeting zijn twee vergelijkbare ruimte met elkaar vergeleken. Eén ruimte was voorzien van ThermoShield Interieur en de andere ruimte was voorzien van standaard muurverf. De ruimte waarbij ThermoShield was toegepast bereikte een hogere binnentemperatuur. Dit kan verklaard worden doordat de emissiecoëfficiënt van ThermoShield lager is dan de gebruikelijke muurverven. Hierdoor daalt het warmtetransport van binnen naar buiten en blijft de warmte binnen.

Conclusie

Het onderzoek wijst uit dat het toepassen van ThermoShield Exterieur leidt tot een energiebesparing. Dit komt voornamelijk door de vochtregulerende werking en de lage emissiecoëfficiënt. Zeker bij matig geïsoleerde panden is ThermoShield zeer geschikt als energiebesparende muurverf.

 

et onderzoek wijst uit dat het toepassen van ThermoShield Exterieur leidt tot een energiebesparing.

Het onderzoek wijst uit dat het toepassen van ThermoShield Exterieur leidt tot een energiebesparing.

De volgende informatie is ons door Coateq aangeleverd:

Coateq is exclusief importeur voor de Benelux van ThermoShield, de watergedragen klimaatverf.

ThermoShield wordt geproduceerd door de firma SICC te Berlijn. Op basis van de keramische technologie zijn de ThermoShield klimaatverven, sinds eind jaren tachtig, speciaal ontwikkeld voor de bouw –en woningmarkt. ThermoShield is ontworpen om energieprestaties en het binnenklimaat van gebouwen te verbeteren!

Dit alles heeft ThermoShield te danken aan zijn bijzondere samenstelling: de verf bestaat namelijk voor 50% uit microscopisch kleine, vacuüm gezogen, keramische bolletjes. De overige bestanddelen zijn bindmiddelen, kleurpigmenten en water - dus geen oplosmiddelen! Dit betekent dat de verf vriendelijk is voor het milieu en de gezondheid.

ThermoShield biedt een dispersieverf voor binnenwanden en plafonds, buitenmuren, houten gevels en daken, en

  • Is comfortverhogend.
  • Is energiebesparend.
  • Vermindert koudebruggen.
  • Is vuil, mos –en algenwerend.
  • Is waterafstotend.
  • Ontvochtigd actief het bouwdeel.

ThermoShield dekt goed en droogt snel. De verf kan met de roller, kwast of spuit worden aangebracht en is verkrijgbaar in elke kleur.

Op de website www.coateq.nl ziet u een volledig zicht op alle unieke eigenschappen van ThermoShield.